Annons
Nyheter

Fyra delar Right Livelihood-pris

När visselblåsaren Edward Snowden fick hederspris av Right Livelihood förra året, stängde UD dörrarna till tillkännagivandet. Men årets fyra pristagare som kombinerar aktivism med rättsliga medel lär däremot applåderas.(TT)
Publicerad 1 oktober 2015

Edward Snowden var redan världskänd när han förra året prisades för att ha avslöjat hur amerikanska underrättelseorgan bedriver en massiv övervakning av privatpersoners tele- och datatrafik över hela världen. Efter kontroverserna är nu prisutdelning tillbaka i utrikesdepartementets lokaler. Och mottagandet för årets pristagare lär bli annorlunda.

””

Upplevde provsprängningar

Annons

Årets hederspristagare är Marshallöarnas utrikesminister Tony de Brum som har stämt världens kärnvapenmakter för att inte ha fullföljt sina nedrustningsåtaganden. Han upplevde själv effekterna av USA:s provsprängningar i sin hembygd på 1950-talet. Han är även ledande i att få stater i Stillahavsregionen att gå med på konkreta åtgärder mot klimatförändringar.

””

Att förebygga klimatförändringen är även en hjärtefråga för pristagaren Sheila Watt-Cloutier, som driver inuiternas ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter i Arktis.

””

Sjukhus i Afghanistan

Årets tredje pristagare är ugandiern Kasha Jacqueline Nabagesera som kämpar för hbtq-personers rättigheter i ett av de länder där det är farligast att leva som öppet homosexuell.

Den fjärde pristagaren är den italienska kirurgen Gino Strada som byggt upp högkvalitativ medicinsk vård i konfliktområden och samtidigt varit en av Italiens mest framträdande röster mot landets inblandning i krigen i Afghanistan och Irak.

- Han vägrade ta emot pengar från den italienska staten för att bygga kliniker till offren.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons