Annons
Nyheter

Frias från åtal om dåd mot flerfamiljshus

I dag kom domen mot de två män, 19 och 20 år gamla, som åtalades misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse efter en explosion framför ett niovåningshus i Malmö förra sommaren. Båda männen frias.(TT)
Publicerad 10 juli 2018

Männen misstänktes ha placerat och antänt en spränganordning bestående av fyra fyrverkeripjäser ihoptejpade med en tändargasflaska framför ingångsdörren till fastigheten, enligt åtalet.

Explosionen orsakade bland annat skador på dörrens glasrutor och brottet har, enligt åklagaren, framkallat fara för annans liv eller hälsa. 20-åringen har tidigare också suttit häktad misstänkt för inblandning i sprängdådet mot polishuset i Rosengård i januari i år.

Annons

19-åringen döms för narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Men han frikänns från åtalet om allmänfarlig ödeläggelse. Mannen döms till skyddstillsyn.

20-åringen frias från åtalet.

Enligt Malmö tingsrätt saknas det tillräcklig bevisning för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att de båda männen gjort sig skyldiga till allmänfarlig ödeläggelse. Detta trots att deras fingeravtryck återfanns på den sprängladdning som anträffades i flerfamiljshuset, men som inte detonerade. Tingsrätten bedömde inte det som tillräckligt för att dra slutsatsen att de befunnit sig på platsen och placerat ut sprängladdningen.

I åtalet misstänktes även en annan 20-årig man för grov utpressning, samt anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse kopplat till adressen där dådet mot flerfamiljshuset inträffade. Även han frikänns på den punkten, men döms till ett och ett halvt års fängelse för andra brott.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons