Annons
Nyheter

Förvirringen kring Hallandsås(en)

Hallandsåsen eller Hallandsås? Sveriges mest infekterade tunnelprojekt omgärdas av ett lika infekterat ordbråk - som lett till tre statliga utredningar. Förvirringen började redan med Carl von Linné. Vad heter egentligen åsen mellan Skåne och Halland?(TT)
Publicerad 5 december 2015

Vad heter egentligen åsen mellan Skåne och Halland? Namnfejden är ständigt pågående och nyligen läxades Region Halland upp av Laholms kommun efter att ha använt den vanligaste beteckningen: Hallandsåsen.

Johan Persson, född och uppvuxen på åsen, har spelat en central roll i tre statliga utredningar av frågan. Han är kommunikationsstrateg på Trafikverket och började brottas med frågan 1996 när han blev ansvarig för en utställning om tunnelbygget som då dragits i gång på nytt.

””
Annons

Skandal uppdagades

Persson startade en utredning och kontaktade Lantmäteriet, som ansvarar för Sveriges ortnamn.

””

Skandalen: På Lantmäteriets topografiska kartor stod det Hallandsåsen medan det på de ekonomiska kartorna stod Hallandsås.

””

Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund kopplades in på fallet. Ett halvår senare kom svar - med hänvisning till skrifter från 1400-talet.

””

Fyra gånger vanligare

Förvirringen började på 1700-talet.

””

Hallandsåsen blev allt vanligare och i dag förekommer namnet fyra gånger oftare i svenska tidningstexter än konkurrenten. Men efter Lantmäteriet och Dialekt- och ortnamnsarkivets utredningar bestämde sig även Trafikverket för att Hallandsås är det korrekta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons