Annons
Nyheter

Judiska ordföranden: Hatet är skrämmande

Det finns ännu inga klara uppgifter om motivet till attacken mot Göteborgs synagoga. Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömanden. De tre anhållna männen uppges ha kommit till Sverige från Mellanöstern i år.(TT)
Publicerad 11 december 2017

Det var i lördags kväll som ett tiotal personer utanför synagogan kastade in brinnande föremål på gården till synagogan. Allan Stutzinsky blev själv ett ögonvittne. Han kom i sin bil just som de hände.

””

Tre män som misstänks ha varit inblandade greps och anhölls under natten mot söndagen. Det finns ännu inga klara uppgifter om motivet till attacken. Samtliga tre tillbakavisar via sina advokater anklagelserna.

Annons

På måndagen vällde sympatiyttringarna in till den judiska församlingen. Samordningsminister Ibrahim Baylan och miljöminister Karolina Skog kom förbi med blommor. Representanter för kommunstyrelsen var på plats. Kulturminister Alice Bah Kunke har ringt liksom moderatledaren Ulf Kristersson. Staketet utanför synagogan är fyllt med hjärtan och brev där människor uttrycker sitt stöd till församlingen.

Ändå vill Allan Stutzinsky se bortom den enskilda händelsen.

””

Ett dåd om dagen

Enligt europeiska judiska organisationer sker det nu minst ett antisemitiskt dåd om dagen i Europa. Och Stutzinsky tror att Sverige står inför stora utmaningar

””

Allan Stutzinsky berättar att han under gårdagen blev kontaktad av en palestinsk grupp.

””

Försök till mordbrand

Enligt flera medier är de tre anhållna utländska män som är 18, 20 och 21 år gamla. Tidningen Expo skriver att männen kommit till Sverige under 2017 från länder i Mellanöstern. De är misstänkta för försök till mordbrand. 18- och 21-åringen är anhållna på sannolika skäl, 20-åringen är skäligen misstänkt. Det kan eventuellt bli fråga om att skärpa rubriceringen.

””

Säpo är inkopplat för att hjälpa Göteborgspolisen med utredningen av brandattentatet, men vill inte kommentera närmare vad hjälpen består av.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons