Annons
Nyheter

Rapport om hyror klar

Regeringen tog på onsdagen emot snabbrapporten om framtidens hyressättning. Fastighetsägarna står inte bakom förslagen. Rapporten skulle bygga på samtal mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (Sabo) och Hyresgästföreningen.(TT)
Publicerad 11 maj 2016

Rapporten skulle bygga på samtal mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (Sabo) och Hyresgästföreningen. Tanken var att få fram gemensamma förslag om den framtida hyressättningen, bland annat för att underlätta för bostadsbyggande och för rörligheten på bostadsmarknaden.

Men Fastighetsägarna hoppade av eftersom man ville se större förändringar och en färdplan mot en betydligt friare hyressättning. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är besviken över avhoppet.

””
Annons

Partisamtal

Bolund tror dock ändå att rapporten kan vara ett "värdefullt tillskott" i de pågående bostadspolitiska samtalen mellan regeringen, de borgerliga partierna och Vänsterpartiet.

Sabo och Hyresgästföreningen står bakom förslag om att inrätta en oberoende skiljenämnd för att lösa konflikter i de kollektiva hyresförhandlingarna och om att öka effektiviteten i förhandlingarna till exempel genom att sätta en tidsgräns på tre månader.

Vill införa spärr

De är också överens om att undersöka möjligheten att införa en spärregel för presumtionshyror för nya lägenheter. Presumtionshyror ger fastighetsägarna möjlighet att under ett visst antal år ta ut hyror som motsvarar byggkostnaderna. En spärregel skulle innebära att hyran inte sänks lika mycket när tiden för presumtionshyran går ut.

””

Regeringen siktar på att slutföra de bostadspolitiska samtalen till sommaren. Bolund vill inte spekulera i möjligheten för att partierna blir överens. I samtalen diskuteras bland annat ränteavdragen, reavinstskatten, investeringsstöd och plan- och byggregler.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons