Annons
Nyheter

Förslag: Förbjud slöja och böneutrop

Även Sverige bör införa möjligheten att beslagta asylsökandes ägodelar, enligt Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Han vill även förbjuda heltäckande slöja på offentliga platser och böneutrop.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Jomshof hänvisar i sin riksdagsmotion till den danska lagen som möjliggör för myndigheter att konfiskera värdesaker och kontanter som överstiger ett visst belopp. Syftet med förslaget är, enligt Jomshof, att "delfinansiera de asylsökandes uppehälle under asylprocessen".

I en annan motion föreslår han att förbud mot "heltäckande muslimsk slöja" införs på offentliga platser. Här hänvisar Jomshof till Frankrike och citerar vad en fransk kommunchef uttalat om burkinin: "Vi talar inte om att förbjuda religiösa symboler på stranden (...) utan pråliga kläder som antyder en allians med terroriströrelser som ligger i krig med oss".

Annons

Motionären instämmer och slår fast att "det är av största vikt att vi försvarar våra demokratiska, kulturella och sekulära värderingar mot alla försök att bekämpa dessa". Motionen tar inte upp att Frankrikes högsta förvaltningsdomstol upphävt förbudet och slagit fast det kränker grundläggande friheter.

Till sist vill Jomshof även få stopp på religiösa böneutrop från moskéer i Sverige. Vill religiösa grupper föra ut sitt budskap på offentlig plats bör de söka polistillstånd för det, anser motionären.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons