Annons
Nyheter

Trafikstörningar att vänta efter Boeing-stopp

Flera av Norwegians avgångar påverkas efter beslutet om att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8. Nu arbetar flygbolaget med att parera störningarna som väntar.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen beslutat sig för att sluta använda flygmodellen.

Beslutet kommer att innebära stora konsekvenser för resenärer, med inställda avgångar, förseningar och ombokningar. Under onsdagen påverkas närmare 20 avgångar till och från Arlanda med Norwegian.

Annons

Flygbolaget arbetar nu på flera sätt för att parera trafikstörningarna.

””

Norwegian har också ökat bemanningen på kundcentret och informerar löpande på sin hemsida om trafikstörningarna.

Kan bli lång process

TT: Kommer ni att sätta in ersättningsplan?

””

TUI har två Boeing-plan i drift för nordiska passagerare, men inga av deras avgångar kommer att påverkas av stoppet.

””

Hur länge flygen stoppas är svårt att säga, enligt flygexperten Hans Kjäll. Han tror att man inom ett par dagar får svar på vad som orsakade flygkraschen i Etiopien, men att det kan dröja månader innan utredningen är helt klar och eventuella fel har åtgärdats.

””

Ekonomiska konsekvenser

Och det är inte bara resenärerna som drabbas. Reaktionerna på dödsolyckorna och flygstoppet har fått Boeings aktiekurs att backa brant.

””

350 flyg av modellen används världen över. Samtidigt finns beställningar på 5 111 flyg som ännu inte levererats. Vilka garantiåtaganden bolaget har och vad konsekvenserna blir för bolaget på längre sikt är i nuläget oklart, fortsätter Kjäll.

””

Förutom störningarna som orsakas av Boeing-stoppet är trafiksituationen normal på Sveriges flygplatser.

””
Annons

Totalt 18 flygningar med Norwegian till och från Sverige påverkas, i Norge totalt 19. I Danmark rör det sig om fem till sex flygningar och i Finland påverkas totalt fyra flygningar till och från landet.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om inställd flygning från Landvetter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons