Annons
Nyheter

Flickvänner mördas när relationen tar slut

Män som dödar sin kvinnliga partner har oftast inte dömts för våldsbrott tidigare. Och i fyra fall av tio sker våldet när relationen tar slut. I december förra året dömdes en 33-årig man till 18 års fängelse efter att ha slagit ihjäl sin tidigare flickvän i hennes lägenhet i Stockholm.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

I december förra året dömdes en 33-årig man till 18 års fängelse efter att ha slagit ihjäl sin tidigare flickvän i hennes lägenhet i Stockholm.

Paret hade träffats via Facebook i februari samma år och det var när kvinnan försökte göra slut som det brutala mordet inträffade.

Annons

Att den här typen av våld inträffar när relationen tar slut är inte ovanligt. Det konstaterar Shilan Caman, beteendevetare vid Rättsmedicinalverket, som nyligen disputerade på dödligt partnervåld. I 40 procent av fallen sker det dödliga våldet i relationens uppbrottsfas.

””

Mindre missbruk

Hennes forskning visar också att förövarna, de brutala männen, ofta inte är dömda för våldsbrott tidigare. Bara en fjärdedel av gärningsmännen var lagförda för tidigare våldsbrott.

””

Forskningen visar också att det har skett ett skifte så till vida att alkohol i samband med dessa brott har blivit mindre vanligt, bland både offer och gärningsmän. En tidigare polisanmälan om våld i relationen förekommer inte heller lika ofta i dag, jämfört med tidigare.

Men vilka är då dessa män, de som slår ihjäl sin partner?

””

Samma teman

Vissa, säger hon, har upp till 13 tidigare domar mot sig, medan andra inte varit dömda alls tidigare.

””

TT: Vad ska man med den här kunskapen till?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons