Nyheter

Flicka vägrade ta läkemedel - avled

En 16-årig flicka avled efter att hon tackat nej till behandling. Nu får Malmö Universitetssjukhus kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att inte ha informerat flickan och hennes anhöriga tillräckligt om riskerna, skriver hd. se.(TT)
Publicerad 4 mars 2015

En 16-årig flicka avled efter att hon tackat nej till behandling. Nu får Malmö Universitetssjukhus kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att inte ha informerat flickan och hennes anhöriga tillräckligt om riskerna, skriver hd.se.

Flickan hade en ovanlig blodsjukdom, ITP, som kan ge blödningar i hud och slemhinnor. Hon behandlades med kortison och läkemedel och det gjorde henne bättre, men hon tackade sedan nej till fortsatt kortison eftersom det fick henne att gå upp i vikt.

Några dagar innan flickan dog sökte hon vård för att hon blödde kraftigt i underlivet och var yr. Då accepterade hon att äta kortison tillfälligt, men vägrade att ta p-piller för att få kontroll på blödningarna, som då inte gick att stoppa och hon dog.

IVO kritiserar även att ansvariga läkare inte bedömt flickans psykiska hälsa och inte försäkrat sig om att hon förstod konsekvenserna av att vägra behandling.

TT