Annons
Nyheter

Fler antas till högskolan - men färre sökande

Det första urvalet för högskolornas hösttermin 2018 är klart och hundratusentals sökande kan äntligen tjoa av glädje, pusta ut - eller planera om. Totalt handlar det om 275 231 pluggsugna personer som i dag loggar in på sökportalen antagning.(TT)
Publicerad 12 juli 2018

Totalt handlar det om 275 231 pluggsugna personer som i dag loggar in på sökportalen antagning.se och ser om skylten lyser grön för antagen, gul för reserv, eller grå för struken.

Och enligt Universitets- och högskolerådet (UHR), kommer fler än vanligt att mötas av det gröna alternativet.

””
Annons

Ökningen beror delvis på att det gjorts riktade satsningar på diverse bristyrken som till exempel lärare, säger Sofie Nordhamren.

””

Samtidigt minskar antalet behöriga sökande med 5 143 personer. Det är en minskning med 1,5 procent jämfört med fjolårets hösttermin.

Färre sökande

Det totala antalet sökande minskade också med drygt 7 300 personer.

””

Och det kanske också är en förklaring till att den åldersgrupp som ökar mest bland antal sökande är dem som är mellan 25 och 34 år. Många som går ut gymnasiet vill jobba något år, ägna sig åt ideellt arbete och prova på lite annat, innan man bestämmer sig för vad man vill studera, tror Sofie Nordhamren.

För dem som sedan söker en utbildning verkar de klassiska yrkena vara mest populära; i topp hittar vi bland andra juristlinjen, läkarprogrammet och psykologprogrammet.

Bara till läkarprogrammet i Göteborg har 3 224 personer satts på reservlistan.

””

Flest kvinnor

Av de som fått glädjebeskedet att de kommit in på sitt förstahandsval var drygt 170 000 kvinnor och ungefär 105 000 män. En av anledningarna kan vara att traditionellt mansdominerade yrken kräver andra typer av utbildningar, som yrkeshögskola och gymnasieutbildningar.

””

Antagningsbesked är nu publicerat på antagning.se och sista svarsdag är den 27 juli. Vid andra urvalet den 2 augusti får reserverna besked om de kommer in.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons