Annons
Nyheter

Femton i Sverige får tysk krigspension

Femton personer i Sverige, varav sex svenska medborgare, får krigspension från Tyskland, uppger tyska myndigheter för Dagens Nyheter. Personerna är i åldrarna 82-101 och får motsvarande 1 500 kronor-10 000 kronor i månaden. Tre av dem är änkor till män som avlidit.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Femton personer i Sverige, varav sex svenska medborgare, får krigspension från Tyskland, uppger tyska myndigheter för Dagens Nyheter.

Personerna är i åldrarna 82-101 och får motsvarande 1 500 kronor-10 000 kronor i månaden. Tre av dem är änkor till män som avlidit.

Annons

Omkring 200 svenska frivilliga anslöt sig till Tysklands krigsmakt under andra världskriget, och utlovades därmed livslånga pensioner, skriver tidningen. Av dem deltog runt 100 i strid.

Enligt tyska myndigheter har personerna som tar emot krigspension inte varit medlemmar av Waffen-SS, eller dömts för brott mot mänskliga rättigheter.

"Det här är en kompensation för personer som ådragit sig skador i samband med krigsinsatser", skriver Tysklands social- och arbetsdepartement i ett mejl till DN.

Även civila som skadats i samband med granatbeskjutning eller bombanfall får krigspension.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig beskrivning av svenskarnas eventuella deltagande i kriget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons