Annons
Nyheter

Felhanterat lammkött kan ge magproblem

I en analys av lammkött i svensk handel har Livsmedelsverket funnit Stec-bakterier i vart tredje av de 300 prov som tagits från olika köttpartier. Stec-bakterien dör när köttet upphettas ordentligt, men om man inte är försiktig med hanteringen kan den överföras till människor.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Stec-bakterien dör när köttet upphettas ordentligt, men om man inte är försiktig med hanteringen kan den överföras till människor. Ehec, som bakterien kallas när den drabbar människor, kan ge magknip, diarré och i vissa varianter av bakterien även njursvikt.

””

Viktigt med stekyta

Annons

Bakterien finns inte naturligt i köttet utan överförs vid slakt eller hantering till köttets yta. Man måste därför vara särskilt noggrann med malet kött och tillaga allt lammkött så att det får en stekyta, säger Mats Lindblad.

””

Ingen salmonella

Flest prov med Stec, 64 procent, påträffades i Livsmedelsverkets analys i irländskt lammkött. Svenskt lammkött innehöll 43 procent. Lägst förekomst, 19 procent, hade lammkött från Nya Zeeland.

I undersökningen tittade man även efter förekomsten av andra bakterier. Livsmedelverket hittade ingen förekomst av salmonella i proverna, men två procent av proverna innehöll campylobacter och två av proverna innehöll antibiotikaresistenta bakterier. Ingen av dessa bakterier fanns i prover av svenskt kött.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons