Annons
Nyheter

Färdplan för grekisk kris på väg

Nya milstolpar för den nyvalda grekiska regeringens krispolitik ska spikas i Luxemburg på måndag. Åtgärdsplanen dikteras till stor del av långivarna, det vill säga övriga euroländers regeringar. Ett förberedande möte på tjänstemannanivå började ta fram beslutsunderlaget på fredagen.(TT)
Publicerad 2 oktober 2015

Ett förberedande möte på tjänstemannanivå började ta fram beslutsunderlaget på fredagen. Mötet äger rum knappt två veckor efter det nyval den 20 september som gav den grekiska vänsterledaren Alexis Tsipras förnyat mandat som premiärminister i Aten.

Kapitaltillskott till banker, pensions- och skattereformer, privatiseringar och avregleringar står för dörren i det konkursmässiga eurolandet.

Annons

Skuldlättnad som morot

Som morot för Tsipras väntas även samtal om en skuldlättnad för Grekland, som sedan 2010 varit tvunget att finansiera sig med nödlån för att inte ställa in betalningar eller kastas ut ur eurozonen.

Men innan det kan bli tal om skuldlättnad ska de åtgärder Tsipras och hans regering hittills vidtagit granskas och godkännas. De måste uppfylla de villkor långivarna har ställt för att betala ut nya nödlån.

Inför måndagens möte om färdplanen har Klaus Regling, chef för eurozonens stödfond ESM, försökt tona ned förväntningarna.

””

Hjälpa Grekland

Förlängda löptider och justerade räntevillkor kan också användas för att hjälpa Grekland hantera sitt skuldberg, som i spåren av landets kris är på väg att växa till 200 procent av landets BNP.

ESM spelar en avgörande roll i förhandlingarna om skuldbördan. Fonden beräknas om tre år, när det tredje stödprogrammet till Grekland sedan 2010 löper ut, sitta på mer än 60 procent av fordringarna på krislandet.

På kort sikt är dock den viktigaste frågan för Tsipras och company att undvika att hushåll och företag förlorar insättningar när hålen efter alla problemlån ska täckas upp i bankerna, som blivit av med enorma belopp i så kallade bankrusningar under året.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons