Annons
Nyheter

Extremt mycket väder i maj

Jättekallt - och jättevarmt. Ett snödjup som blev säsongens största och nederbördsrekord. Maj har varit en extremernas månad, konstaterar SMHI i sin sammanfattning av vädret som varit. I norr har maj varit något kyligare än normalt.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Jättekallt - och jättevarmt. Ett snödjup som blev säsongens största och nederbördsrekord. Maj har varit en extremernas månad, konstaterar SMHI i sin sammanfattning av vädret som varit.

I norr har maj varit något kyligare än normalt. I norra Norrland har det på sina håll inte varit så här kallt sedan 1968, enligt preliminära siffror. Den allra lägsta temperaturen uppmättes i Tarfala i norra Lapplandsfjällen den 11 maj: minus 16,6 grader. Samma dag var det rekordkallt även i Visby med minus 7,8 grader.

Annons

Vid Bjuröklubb slogs nytt dygnsnederbördsrekord den 18:e med 36,5 millimeter. I Katterjåkk var snödjupet 205 centimeter den andra maj, vilket var det största under säsongen.

I söder har temperaturerna svängt, även om månaden totalt sett varit varmare än normalt. Allra varmast blev det i Oskarshamn den 28 maj med 30,1 grader - den högsta temperaturen under säsongen så långt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons