Annons
Nyheter

En tsunami av stjärnor

Astronomer har fångat hur det ser ut när två galaxer är nära att kollidera med varandra. Resultatet blir som en stor våg av stjärnor och gas. Med hjälp av det så kallade ALMA-teleskopet i Atacama-öknen i Chile har astronomer fångat på bild hur det kan se ut när två spiralgalaxer nästan kolliderar med varandra.(TT)
Publicerad 5 november 2016

Med hjälp av det så kallade ALMA-teleskopet i Atacama-öknen i Chile har astronomer fångat på bild hur det kan se ut när två spiralgalaxer nästan kolliderar med varandra.

Platsen för det dramatiska skådespelet ligger 114 ljusår från jorden i riktning mot stjärnbilden Stora hunden, som är synlig på det södra halvklotet, där de båda kolliderande galaxerna IC 2163 respektive NGC 2207 har sin hemvist.

Annons

Enligt forskarna, som redovisar fyndet i Astrophysical Journal, blir resultatet en rörelse av både stjärnor och gas som närmast kan liknas vid en tsunami när de båda stjärnsystemen nuddar vid varandra.

"Det vi ser påminner om en stor havsvåg som rullar in mot stranden ända till dess att den når grundare vatten, vilket gör att den förlorar i rörelse och slutligen dumpar allt vatten och all sand på stranden.", säger en av forskarna bakom studien, Bruce Elmegren, vid T.J. Watson Research Center i USA.

Att galaxer kolliderar med varandra är inte helt ovanligt, enligt forskarna. Att mönstret efter stjärnsmällen blir så tydligt, däremot, är desto mer sällsynt, ett mönster som "bara" vara i några tiotals miljoner år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons