Annons
Nyheter

Drönare letar älg med värmekamera

Drönare med värmekameror kan bli ett nytt verktyg för att hålla koll på antalet älgar i skogen. Enligt en studie som Skogsstyrelsen gjort i ett område i Västmanland, där en stor skogsbrand härjade 2014, kan metoden bli ett viktigt hjälpmedel för att minska viltskadorna i skogen.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Drönare med värmekameror kan bli ett nytt verktyg för att hålla koll på antalet älgar i skogen.

Enligt en studie som Skogsstyrelsen gjort i ett område i Västmanland, där en stor skogsbrand härjade 2014, kan metoden bli ett viktigt hjälpmedel för att minska viltskadorna i skogen.

Annons

Drönaren programmerades för att flyga över 10 hektar stora rutor, både på dagen och på natten, och med hjälp av värmekameran var det relativt enkelt att skilja på älgar och rådjur.

"Tekniken har potential att bli ett komplement till de mer traditionella metoderna vi har för viltinventering, spillningsinventering och inventering med flygplan", säger Katrin Magnusson, verksamhetsutvecklare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

"Det blir också påtagligt för dem som förvaltar viltet lokalt var djuren finns och hur de fördelar sig i landskapet och hur många de verkligen är".

Om drönaren är lika effektiv också i äldre, tätare skogar återstå dock att se, enligt Skogsstyrelsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons