Annons
Nyheter

DÖ: Borgerliga ledarsidor positiva

Trots att ingen vet vad som kommer att hända nu är tongångarna positiva på borgerliga ledarsidor efter Decemberöverenskommelsens död. Löftesbrott och ovärdigt käbbel, skriver Aftonbladet (oberoende S).(TT)
Publicerad 10 oktober 2015

Göteborgsposten (oberoende liberal) skriver att "KD sätter stopp för farsen" och att alla ett tag kommer att springa runt som yra höns. Sedan hoppas ledarskribenten att alliansledarna inser att DÖ-liknande konstruktioner har spelat ut sin roll. Det gör även Stefan Löfven. MP får lämna regeringen och statsministern kan bilda en ren S-regering. Den uppenbara minoritetsställningen, inte längre fördunklad av DÖ, tvingar Löfven att öppet söka stöd hos olika partier, vilket leder till kompromisser och en mer mittenorienterad politik".

Politisk leverans

Annons

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk) konstaterar att inget kommer att hända på kort sikt om allianspartierna röstar på sina budgetförslag i riksdagen. På längre sikt är det dock mer osäkert:

"Stefan Löfven måste nu lägga i en extra växel. Att regera i minoritet är att hela tiden ha hotet om nyval hängande över sig och nu har den risken ökat. Därmed ökar kraven på regeringen att både bli bättre på politisk leverans och kommunikation - framför allt kring flyktingkrisen".

Baksmälla hos KD?

Dagens Nyheter (oberoende liberal) tror att många ledamöter på KD:s riksting i dag vaknar med baksmälla. Nej till DÖ innebär rimligtvis mer samarbete med regeringspartierna, konstaterar tidningen.

"Menar KD:s gräsrötter verkligen allvar med att partiets ledning ska förhandla om skatter och bidrag med socialdemokraterna? Samtidigt som KD gör en högergir? Vad ska samtalen bygga på? Och hur ska partiet samtidigt fungera som trovärdig opposition?"

Momentum

Svenska Dagbladet (oberoende moderat) skriver att KD:s beslut var klokt.

"Det är frestande om än tidigt att dra de stora växlarna, men i bästa fall har KD skapat det momentum som kan leda till misstroendevotum och ny talmansrunda. Då kan vi hoppas på en regering som tvingas göra upp med Alliansen i centrala frågor. DÖ som avsågs underlätta regerandet har iâ??stället hämmat varje försök till grundläggande reformer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons