Annons
Nyheter

Dagen efter? Drick juice och låt bilen stå

Blev det lite väl mycket drickande under nyårsfirandet? Ta det lugnt - och stärk dig med ett glas apelsinjuice och lite pizza. Varför man mår illa dagen efter en alkoholstinn festkväll är inte helt klarlagt. Men en bidragande orsak är att kroppen torkar ur eftersom urinproduktionen ökar.(TT)
Publicerad 1 januari 2019

Varför man mår illa dagen efter en alkoholstinn festkväll är inte helt klarlagt. Men en bidragande orsak är att kroppen torkar ur eftersom urinproduktionen ökar. Och när levern förbränner alkoholen bildas restprodukter som gör att man mår tjyvens.

Varenda cell i kroppen, inklusive hjärnan, tar stryk eftersom nervgiftet alkohol är vattenlösligt och kryper in i minsta skrymsle.

Annons

Det bästa sättet att förebygga bakfylla är såklart att inte dricka så mycket. Men om det ändå har hänt, så finns det ingen patentlösning som botar snabbt och effektivt.

Inget piller

En återställare - att börja dricka alkohol igen - skjuter bara upp problemet. Något allsmäktigt botande piller finns inte heller, däremot kan vanliga huvudvärkstabletter lindra det värsta obehaget.

Men sömn och vila funkar alltid - kroppen behöver ta igen sig efter alkoholsmockan den utsatts för.

Att dricka mycket vatten är ett annat knep, det motverkar uttorkningen och vätskebristen som vållar huvudvärk. Fruktjuice, gärna av apelsin eller tomat, är inte heller dumt. Fruktosen i juicen hjälper till att bryta ner alkoholen. Honung har liknande egenskaper.

Behöver mat

Nyårspizzan är inte att förakta - kroppen behöver mat som ger energi och näring för att hantera bakruset. Är man inte i stånd att äta så kanske man ändå kan få i sig lite buljong.

Att köra bil eller andra motorfordon dagen efter en festkväll är som bekant ingen bra idé. Även om promillehalten sjunkit till lagliga nivåer så är man knappast alert nog.

Om man - mot förmodan - skulle få för sig att motionera dagen efter så lär det inte vara farligt för hjärtat. Men eftersom skaderisken ökar är det ändå inte att rekommendera.

Källor: Systembolaget, Alkoholsmart.se med flera

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons