Annons
Nyheter

Lämnar Liberalerna men stannar i riksdagen

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl tog först timeout efter bostadsavslöjandet. Nu lämnar hon Liberalerna, som hon i ett inlägg på Facebook kallar för ett "fegt parti". Liberalerna kräver dock att hon även ska lämna sin riksdagsplats.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Emma Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes lägenhet i Stockholm och fått ut maxersättning från riksdagen, trots att den faktiska avgiften för bostadsrätten var betydligt lägre.

Det ledde till att en åklagare nu tittar på fallet och att bland andra partiledaren Jan Björklund krävde hennes avgång. Carlsson Löfdahl väljer nu att lämna partiet, men sitter tills vidare kvar i riksdagen.

Annons

"Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut", skriver hon i ett Facebookinlägg där hon kritiserar både medierna och sitt tidigare parti.

"Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar."

"Måste lämna"

Liberalerna kräver dock fortsatt att hon ska lämna även riksdagsplatsen - och partisekreterare Maria Arnholm tillbakavisar påståendet att partiet skulle vara fegt.

””

"Emma Carlsson Löfdahl måste ta konsekvenserna av sitt agerande och lämna sitt riksdagsuppdrag. Det handlar inte om ett regelverk, utan brist på förtroende", säger Christer Nylander, partiets gruppledare i riksdagen, i en skriftlig kommentar.

Även hemmadistriktet har krävt riksdagsledamotens avgång. Jimmy Ekström, vice ordförande i länsförbundet i Jönköpings län, hoppas att hon tar klivet fullt ut och lämnar riksdagen.

””

"Olika frågor"

Men än så länge sitter Emma Carlsson Löfdahl, 48, kvar på sin riksdagsplats som politisk vilde. Det innebär att hon också behåller riksdagsarvodet på 66 900 kronor i månaden. Tack vare riksdagens inkomstgaranti kan Carlsson Löfdahl, eftersom hon hinner fylla 50 år under mandatperioden, dessutom få behålla delar av arvodet ända fram till pensionen om hon sitter kvar till valet 2022.

Utöver uppmärksamheten kring bostadsavslöjandet har Liberalerna den senaste veckan också tampats med frågan kring EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som i helgen till slut petades från partiets EU-vallista.

"När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer", skriver Emma Carlsson Löfdahl.

Annons

Enligt Jimmy Ekström är de båda fallen dock inte helt jämförbara.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons