Annons
Nyheter

Löfven gläds över skarpt läge

Centern anser att man fått ett skambud av Stefan Löfven (S). Men partiet är redo att förhandla om stöd till en S-ledd regering. - Jag är glad att vi nu är i ett läge av skarpa förhandlingar, säger Löfven.(TT)
Publicerad 4 december 2018

Centern är nu redo att gå in i tidsbegränsade förhandlingar med S om att släppa fram Löfven som statsminister. Partiet anser dock att Socialdemokraternas erbjudande hittills har varit ett "skambud". Löfven håller inte med.

””

Hård tidspress

Annons

Nu väntar hårda förhandlingar mellan S, MP, C och L resten av veckan. Riksdagens talman vill ha en första rapport på fredag och en andra rapport måndagen den 10 december.

Då kan talmannen eventuellt ge besked om när riksdagen ska hålla nästa statsministeromröstning.

Löfven tycker att det är bra att förhandla under tidspress för då ökar trycket på resultat.

””

Löfvens förstahandsalternativ är en regering med S och Miljöpartiet, med ett bredare stöd i riksdagen än i dag.

Centern och Liberalerna har redan sagt att de inte vill vara med i en S-ledd regering. I stället siktar de fyra partierna på att samarbeta om budgeten eller budgeten och några andra områden till. Löfven kallar det alternativet för "budget plus".

"En sista chans"

Centerledaren Annie Lööf kallar de skarpa förhandlingar som nu inleds för "en sista chans" för Löfven.

C lämnade i förra veckan in en kravlista som man ville att S skulle godta innan förhandlingar om att släppa fram Löfven som statsminister kunde bli aktuellt.

C:s partistyrelse och riksdagsgrupp diskuterade Socialdemokraternas svar på kraven vid ett långt och sent möte i måndags. Mottagandet var enligt Annie Lööf svalt. Löfvens bud dömdes ut. Men C vill samtidigt ta ansvar för att Sverige får en ny regering.

””
””

Mjukare asylpolitik

Annons

Lööf understryker att det krävs ordentlig förflyttning från S om C ska låta bli att rösta nej i statsministeromröstningen.

””
””

Vänsterpartiet får, enligt Stefan Löfven, inte vara med i de kommande dagarnas förhandlingar mellan S, MP, C och L.

Inte upprörd

””

Den rödgröna regeringen har under hela förra mandatperioden stött sig på ett budgetsamarbete med V. Partiledaren Jonas Sjöstedt kräver inflytande även nu, men tolkar inte Löfvens uttalande som att partiet stängs ute helt.

””

V skulle kunna stoppa Löfven som statsminister. Men då måste V rösta nej till honom tillsammans med M, SD och KD.

MP-språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin skriver i ett gemensamt uttalande att de tycker att det är bra att förhandlingar kan börja.

"För Miljöpartiet är det avgörande att det blir en klimatregering. Vi ser fram emot samtalen mellan våra partier."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons