Annons
Nyheter

Brist på TBE-vaccin runt om i landet

Just nu råder brist på vaccin mot TBE på flera håll i landet. Efterfrågan har ökat enormt och vaccinet är slut hos en av leverantörerna. En av förklaringarna tros vara förra årets rekordmånga anmälda fall av TBE i Sverige.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

I fjol anmäldes 391 fall av TBE i Sverige, en ökning med 62 procent jämfört med 2016. Detta har gjort att många vill vaccinera sig mot den fästingburna virussmittan i år.

””

Det har lett till att vaccinet är slut hos ett av de två företag som levererar vaccin till Sverige. Vaccinet förväntas vara restnoterat hos företaget åtminstone till början av juli.

Annons

Nya områden

””

Att viruset har spritts till nya områden tror hon kan vara ytterligare en orsak till ökningen. En annan anledning till att efterfrågan ökat i år kan vara att åldern då man rekommenderas ta en extra dos vaccin har sänkts från 60 till 50 år.

"Tagna på sängen"

I Kalmar län har man i år för första gången gått ut med rekommendationer om att vaccinera sig.

””

Hon säger att hon redan inför årets vaccinationer trodde att fler skulle vaccinera sig, och att hon därför hade kontakt med bolaget som levererar vaccinet för att försäkra sig om att de hade så att det räckte.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons