Annons
Nyheter

Bred och svår kamp mot radikalisering

Jihadistgruppen Islamiska statens (IS) rekryteringsförsök i Sverige är "aggressiva" och antalet som rest för att strida i Irak eller Syrien är "mycket stort".(TT)
Publicerad 4 mars 2015

I mörkret, när dokumentärfilmen "Broken Dreams" visas, är det flera som snyftar. Filmen berättar om de unga män av somaliskt ursprung som 2008 reste från Minnesota för att strida för den extrema islamistgruppen al-Shabaab och som aldrig kom tillbaka. Händelsen blev ett uppvaknande för somalier i USA-delstaten och starten på ett jätteprojekt som syftar till att engagera skolor, näringsliv, trossamfund och familjer för att stävja radikalisering.

Vill ha hotline

””
Annons

Hon har just deltagit i ett rundabordssamtal med Minnesota-organisationen Somali Action Alliance, Islamiska förbundet i Järva samt företrädare för lokala myndigheter, polis och skolor på Folkets hus i Rinkeby. Här finns även föräldrar till barn som rest för att strida i Syrien, hårt prövade människor som ber att få slippa medieuppmärksamhet.

””

Enligt Säkerhetspolisen har mellan 250 och 300 personer, varav 130 bekräftade fall, rest från Sverige för att strida i Irak eller Syrien. Rekryteringen sker främst via internet, men också via individer.

””

Riktade videos

Från USA har 180 personer rest till Syrien och anslutit sig till militanta grupper. I Minnesota, med en somalisk befolkning på cirka 100 000, har mellan fem och tio personer anslutit sig till IS det senaste året. Inom Somali Action Alliance har man tagit fram undervisningsmaterial rörande bland annat internet-säkerhet för föräldrar samt lärt olika delar av samhället att vara uppmärksamma på varningstecken.

””

Liksom Ibrahim Bouraleh vid Islamiska förbundet i Järva är han dock frågande till att IS, som främst verkar i Irak och Syrien, har sådan attraktionskraft på somalier.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons