Nyheter

Norska helikoptrar sätts in mot skogsbränder

Räddningstjänster i stora delar av landet fortsatte att bekämpa alla skogsbränder under söndagen. Till sin hjälp får de på måndagen norska helikoptrar som sätts in i släckningsarbetet. Två helikoptrar flyger till Älvdalen i Dalarna, två till Bollnäs och två till Örebro.(TT)
Publicerad 15 juli 2018

Två helikoptrar flyger till Älvdalen i Dalarna, två till Bollnäs och två till Örebro.

””
””

Några flygplan som kan hjälpa till att vattenbomba är inte på väg mot Sverige.

””

Stanna inne

Det senaste dygnet har det rapporterats skogsbränder i nästan alla svenska län. Skåne, Halland och Gotland är de som framför allt förskonats.

Söndagens bränder ledde till att myndigheterna gick ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten i trakterna av Ängra i Ljusdals kommun. Boende i byn uppmanades att lämna den, och boende i grannskapet att hålla sig inne.

Även boende i trakterna av jämtländska Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanades att hålla sig inomhus på grund av rök från två skogsbränder. Ingen bebyggelse är dock hotad.

I norra Dalarna försämrades också läget på söndagen när den brand som härjat på ett militärområde i Älvdalen blossade upp på nytt. Den spred sig bland trädkronor i blåsten på ett område på 1,5 gånger 1,5 kilometer.

"Skrämmande"

Branden i trakterna av Ängra var vid tiotiden på kvällen ännu inte under kontroll. Däremot bedömer räddningstjänsten att den kommer att klara bebyggelsen.

””

Marco Hassoldt, som äger campingplatsen Wildlife i Ängra, beskriver läget som långt ifrån under kontroll. Campingen är full av polisbilar och brandbilar som pumpar vatten och ett 20-tal gäster har evakuerats.

””

TT