Annons
Nyheter

Brandbomber mot judiskt kapell i Malmö

Två brandbomber har kastats mot kapellet på gamla judiska begravningsplatsen i Malmö. Polisen utreder ett misstänkt hatbrott, enligt Sveriges Radio.(TT)
Publicerad 11 december 2017
””

Det misstänkta dådet inträffade någon gång mellan fredag eftermiddag och måndag förmiddag, enligt judiska församlingens polisanmälan.

Polisen larmades på måndagen, har säkrat spår, gjort en del beslag och ska analysera innehållet i de två kastade flaskorna, berättar polisens presstalesman Nils Norling för TT.

””
Annons

Hatfylld helg

Den judiska begravningsplatsen ligger nära synagogan och har en enskild plats S:t Pauli norra kyrkogård. Flaskorna har brunnit men har inte skadat kapellet.

Händelsen är rubricerad som försök till mordbrand och utreds som ett hatbrott vilket innebär en straffskärpning vid fällande dom.

””

Vid en demonstration på Möllevångstorget i Malmö i fredags ropades ut hot om våld mot judar med ord som "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna". Och sent på lördagskvällen attackerades synagogan i Göteborg med brinnande föremål.

Trumps utspel

Men någon koppling till dessa händelser vill polisen inte göra i nuläget.

””
””

Freddy Gellberg, ordförande för judiska församlingen i Malmö, är naturligtvis upprörd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons