Annons
Nyheter

Boom för små mejerier - trots kris

Pressat mjölkpris har fått många av landets mjölkbönder att gå på knäna. Samtidigt väljer allt fler att satsa lokalt. Bara det senaste året har 27 nya små mejerier startat.(TT)
Publicerad 6 oktober 2015

Mjölkbonden Daniel Bergvall i Borgstena utanför Borås gjorde slag i saken och startade Kråkarps Gårdsmejeri tillsammans med frun veckan efter midsommar. Nu säljs deras mjölk på lösvikt i den lokala Ica-butiken i Fristad.

””

"Rejält mycket mer"

Annons

Kunder fyller medhavda glasflaskor med mjölk från automaten som står i butiken. En liter kostar 15 kronor. Bra pris, anser Daniel Bergvall, som samtidigt fortsätter att leverera mjölk till Arla. Hur stor förtjänsten blir på den egna satsningen vill han inte gå in på.

””

Minskad ersättning och fallande mjölkpris har medfört stort missnöje bland landets mjölkbönder och många balanserar på gränsen för vad de klarar av. En del väljer att sluta helt.

Men allt fler vänder också de större mejerierna ryggen för att starta eget. I dagsläget finns 124 mejeriföretag i landet. 27 av dem har startats det senaste året, enligt siffror från Livsmedelsverket, rapporterar tidningen ATL.

Yoghurt på lösvikt nästa

Positivt, tycker Jonas Carlberg som är chef för LRF Mjölk.

””
””

Daniel Bergvall nöjer sig inte med lösviktsmjölk. Nu ligger Kråkarps Gårdsmejeri även i startgroparna för att börja tillverka yoghurt för lösviktsförsäljning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons