Annons
Nyheter

Blodtryckssänkande medicin dras in

Vissa blodtryckssänkande läkemedel med den aktiva substansen valsartan dras in från svenska apotek. En förorening har upptäckts, meddelar Läkemedelsverket. Valsartanläkemedlen dras in som en försiktighetsåtgärd efter upptäckt av ämnet N-nitrosodimetylamin vid tillverkningen.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

Valsartanläkemedlen dras in som en försiktighetsåtgärd efter upptäckt av ämnet N-nitrosodimetylamin vid tillverkningen.

Föroreningen kan vid behandling en längre tid medföra en litet ökad risk för cancer. Patienter som använder läkemedel med valsartan uppmanas dock inte att sluta med det.

Annons

Under förra året hämtade runt 28 000 människor ut läkemedel med valsartan på svenska apotek, enligt Läkemedelsverkets uppgifter. Samtliga läkemedel är dock inte drabbade av föroreningen.

Ingen akut risk

””
””

Svenska Läkemedelsverket drar in läkemedlen i samråd med den europeiska läkemedelsmyndigheten och andra EU-länders motsvarande myndigheter.

N-nitrosodimetylamin är klassat som en sannolikt carcinogen substans av världshälsoorganisationen WHO.

Fel i sex års tid

Tillverkningsprocessen som har orsakat föroreningen har använts av den kinesiska tillverkaren sedan 2012, vilket innebär att svenska patienter kan ha använt drabbade läkemedel i flera års tid.

””

Valsartanläkemedel som finns på apoteken framöver kommer inte att ha föroreningen i fråga. Oroliga patienter uppmanas att ta kontakt med läkare för rådgivning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons