Annons
Nyheter

Bläckfiskens bästa trick

Bläckfiskar har en rad olika knep för att undgå att bli uppätna. Ett av de bättre är att hålla andan, vilket gör dem nästan helt osynliga för rovdjur. Forskarna har länge vetat om att bläckfiskar slutar andas när de känner sig hotade.(TT)
Publicerad 2 december 2015

Bläckfiskar har en rad olika knep för att undgå att bli uppätna. Ett av de bättre är att hålla andan, vilket gör dem nästan helt osynliga för rovdjur.

Forskarna har länge vetat om att bläckfiskar slutar andas när de känner sig hotade. Hittills har man trott att det är för att de inte vill röja sitt synliga kamouflage.

Annons

Men nu visar det sig att syftet är något helt annat. De vill inte att vatten ska passera gälarna, något som gör att den elektricitet som alstras minskar. Det visar sig att tricket gör dem nästan helt osynliga för exempelvis hajar, som använder alstrad elektricitet för att lokalisera sina byten.

Experimenten, som redovisas i Proceedings of the Royal Society B, visar att spänningen - tack vare andningsuppehållet - minskar med upp till 80 procent och att hajarna måste komma avsevärt närmare bläckfisken för att ens ha en chans att upptäcka den.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons