Nyheter

Björklund "litar fullt" på Kristersson

Liberalernas Jan Björklund vill lämna Alliansbråket bakom sig. Han "litar fullt " på att Moderatledaren inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. - Jag känner Ulf Kristersson. Jag litar fullt på att han inte vill samarbeta med SD, säger Björklund i en TT-intervju.(TT)
Publicerad 3 juli 2018
””

Hans partisekreterare Maria Arnholm beklagar också i ett Facebookinlägg att hennes kritik mot Moderaterna "tolkats som en misstro mot den moderata ledningen". Kritiken framfördes i ett brev Arnholm skickade ut i det egna partiet i söndags.

I brevet stod: "Vi är mycket kritiska mot Moderaterna, som vi menar bär huvudansvaret för att detta hände. Det är tydligt att de har ett intresse av att sprida en annan bild av Alliansens inställning till SD."

Kan inte förstå

Men trots att Björklund litar på Kristersson så kan han inte förstå hur Moderatledaren tänker sig att en Alliansregering som är mindre än de rödgröna ska kunna fungera.

””

Han pekar på att den rödgröna regeringen i dag är i samma situation och uppger att det gett Vänsterpartiet ett "enormt inflytande". genom att V-ledaren Jonas Sjöstedt "hela tiden ställer ultimatum" till statsminister Stefan Löfven.

””

Skapade förvirring

Björklunds lösning i en sådan situation är att en Alliansregering ska försöka få till ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna.

””

Alliansbråket uppstod kring hur topposterna i riksdagens utskott ska fördelas efter valet. Tanken var att det skulle ske proportionerligt utifrån partiernas storlek. Något som sannolikt skulle leda till att SD för första gången skulle få ordförandeposter. Detta skulle, enligt Björklund, vara Alliansens linje i förhandlingar med Socialdemokraterna. Men Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman, avfärdade dock den tanken helt i media i förra veckan.

Olika uttalanden från olika Alliansföreträdare skapade dock förvirring om vad man kommit överens om och vad syftet var.

"Oerhört dramatiskt"

””

Han "erkänner" att Alliansen kommunicerat frågan dåligt.

””

Moderatledaren Ulf Kristersson förklarade i söndags Alliansens oskickliga hantering av frågan med att "nerverna är utanpå" så nära valet. Centerledaren Annie Lööf tycker att alla Allianspartier bär ansvar för vad som skett och vill att de ska "lämna de där dagarna" bakom sig nu.

TT