Annons
Nyheter

Man med nazistmärke körde mot demonstration

Sent i går kväll körde en bilist med nazistmärke in i ett demonstrationsområde utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö. Enligt Jonathan Leman på tidningen Expo skulle händelsen kunna kopplas till en alltmer militant miljö inom extremhögern.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Den 22-årige föraren försökt köra ner banderoller och plakat som demonstranterna satt upp, enligt polisen. Han ska även ha använt pepparspray mot de personer som fanns på platsen.

På mannens bil fanns någon form av nazistsymbol och i fordonet hittades två knivar, skriver 24 Malmö. Mannen är anhållen misstänkt för skadegörelse, framkallande av fara för annan, brott mot vapenlagen och för hets mot folkgrupp.

Annons

Oroande utveckling

Enligt Jonathan Leman, researcher på Expo, har högerextremismen i Sverige radikaliserats under de senaste åren. Det beror delvis på att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) blivit den dominerande organisationen inom vit makt-miljön.

””

Enligt honom finns det ett samband mellan hatet på nätet och liknande attentat.

””

Prejat flera gånger

Det var vid 22.30 på söndagskvällen som polisen fick uppgifter om att en bil kört och krockat i området.

””

Enligt ett ögonvittne som Kvällsposten pratat med körde samme man ned demonstranternas skyltar även i fredags och i lördags. 22-åringen anhölls under söndagskvällen men har nu försatts på fri fot. Ingen person uppges ha blivit skadad.

Demonstranterna är en grupp irakier som manifesterat mot Sveriges asylregler under en längre tid. De hoppas att de irakier som befinner sig i Sverige ska få stanna i landet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons