Nyheter

Bilar blir mobila på allvar

Det hörs på namnen att bilar och mobilitet hänger ihop. Nya bilar är redan i dag uppkopplade mot nätet men bilbranschen har en del att lära av IT- och mobilindustrin. Det krävs gemensamma standarder om den nya tekniken ska bli verkligt lyckad.(TT)
Publicerad 4 mars 2015

Det har ställts ut bilar på mobilmässan i Barcelona i ett par år men nu verkar det inte bara vara prat utan faktiskt också lite verkstad. Premiummärkena har redan kopplat upp bilarna med simkort och uppkopplingen öppnar för allt från streamad film i baksätet till uppgradering av bilens mjukvara.

Volvo halktestar

Den här veckan lanserade Ford en ny uppkopplad elbil. Tillverkarens bilar kan kommunicera med varandra, skaffa information om det aktuella trafikläget och via en app sköta en rad funktioner.

Volvo, som haft uppkopplade bilar i över 10 år, genomför ett test med 1 000 XC90 i Sverige och Norge där sensorer upptäcker halka och systemet varnar andra Volvoägare i området och även berörda myndigheter.

””

Brist på standard

””

Men än så länge är det dåligt med samarbetet inom bilbranschen. Nyttan är begränsad om kommunikationen bara går till bilar av samma märke. Klas Bendrik erkänner att det finns mycket att lära om standarder av till exempel Ericsson som han delar utrymme med på mässan.

””

TT