Annons
Nyheter

Barn nära skadas efter akutmiss

Ett litet barn med konstaterad lunginflammation fick vänta i sju timmar på akutmottagningen eftersom ingen av sköterskorna hade vana att sätta venkateter på så unga patienter. Nu anmäler Hallands sjukhus händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).(TT)
Publicerad 13 juli 2016

Ett litet barn med konstaterad lunginflammation fick vänta i sju timmar på akutmottagningen eftersom ingen av sköterskorna hade vana att sätta venkateter på så unga patienter. Nu anmäler Hallands sjukhus händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Barnet kom till akutmottagningen i Varberg där det snabbt fastställdes att det handlade om lunginflammation. Eftersom sköterskorna på mottagningen saknade vana att sätta venkateter på barn sökte man hjälp av en anestesisköterska. Ingen hade dock tid att rycka in.

Annons

Enligt sjukhusets anmälan fick barnet vänta i sju timmar utan varken antibiotika eller vätska. Barnet hade heller ingen övervakning.

"Barnet fick ingen vårdskada, men den långa väntetiden utan ny bedömning innebar att patienten utsattes för en risk för allvarlig vårdskada", säger chefsläkaren Christer Allenmark i ett pressmeddelande.

I anmälan pekar sjukhuset på den långa väntetiden, bristen i övervakning samt bristande kompetens i fråga om att sätta venkateter på små barn.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons