Annons
Nyheter

Åtta års fängelse för knivdåd på tåg

En 25-årig man knivhögg en passagerare upprepade gånger ombord på ett SJ-tåg mellan Stockholm och Hallsberg. Nu döms han till åtta år och sex månaders fängelse för försök till mord.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Gärningsmannen kände inte offret utan gick till attack efter att han hamnat i gräl med flera andra passagerare på tåget. Tumult utbröt när mannen med knytnävarna gick till attack mot en annan passagerare som sedan kom att hålla fast och slå honom. Då utdelade 25-åringen fyra knivhugg som orsakade svåra skador i buken.

Händelsen inträffade i april strax utanför Bålsta ombord på ett av SJ:s regionaltåg. Flera passagerare blev vittne till händelsen och slog larm till polisen. Mannen själv har uppgett att han agerade i nödvärn.

Annons

"Mannen har inlett våldsanvändningen och målsäganden har haft anledning att befara ytterligare våld från mannen sida. Målsäganden har haft små möjligheter att undkomma mannen eller få hjälp. Den dömde har därmed inte haft rätt till nödvärn, trots det våld han utsatts för", säger rådmannen Eva-Lotta Johansson i ett pressmeddelande från Uppsala tingsrätt.

Mannen döms även för olaga hot mot tre andra passagerare på tåget samt för trafikbrott begångna i Örebro och Kumla i april 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons