Annons
Nyheter

Antioxidanter ska hälsokrydda korven

Korv kryddad med extrakt från havtornsblad - kan det vara något? Ja, kanske för hälsans skull. Nu undersöks det om antioxidanter kan motverka den cancerrisk som anses komma med charkuteriprodukter.(TT)
Publicerad 3 november 2015

Världshälsoorganisationen WHO klassade nyligen processat kött, som till exempel korv och bacon, som cancerframkallande. En hypotes är att det är fria radikaler, bildade av järnet i köttet, som ökar cancerrisken. I ett EU-finansierat projekt, med Lundaprofessorn Eva Tornberg i spetsen, ska forskare nu undersöka om cancerrisken hos möss som äter charkuterier minskar med en tillsats av antioxidanter.

””

Planen är att utvinna extraktet ur blad som blir över i bärindustrin, till exempel havtornsblad. Resultatet blir ett vattenlösligt pulver, rikt på antioxidanter, som kan blandas i charkuterier.

Annons

På det viset uppnår man samma resultat som om man äter ordentligt med grönsaker till köttet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons