Annons
Nyheter

Alliansen får nobben av Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) tänker inte hjälpa Alliansen att bilda regering och bli stödparti. - Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, säger han. Alliansledarna har försökt rycka åt sig initiativet i kampen om regeringsmakten.(TT)
Publicerad 12 september 2018

Alliansledarna har försökt rycka åt sig initiativet i kampen om regeringsmakten. De har bett om stöd från Stefan Löfven för att kunna bilda en Alliansregering och bjöd därför in honom till samtal.

Men på en pressträff i Rosenbad gjorde Löfven klart att Socialdemokraterna inte tänker agera stödparti åt dem.

Annons

Han påminde om att röster fortfarande räknas.

””

Alliansinitiativ

Centerledaren Annie Lööf tar dock inte Löfvens reaktion som ett nej, samtal mellan S och Alliansen måste kunna ske och dörren står öppen för "ansvarsfulla, blocköverskridande samtal".

På en gemensam pressträff tidigare på dagen betonade Alliansledarna att de tänker hålla ihop, trots sms-inviter från S-gruppledaren Anders Ygeman om träffar med partierna - var för sig.

De upprepade också att de inte kommer att "förhandla" med Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. I stället vill de samtala med Löfven.

””

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger i en kommentar till Expressen att Alliansen verkar vilja ge Löfven betydande inflytande trots att de sagt att de vill ha bort honom.

Kritisk Löfven

Statsministern kritiserar att Alliansen inte räknar in Vänsterpartiet i ett rödgrönt regeringsunderlag. Om V:s valresultat räknas in är det rödgröna blocket större än Alliansen.

””
””

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att det är självklart att hans parti ingår i Löfvens regeringsunderlag och att V vill se honom som statsminister. Visst önskar V en regeringsplats, men budgetsamarbete som under de senaste fyra åren går an.

””
””

Moderatledaren Ulf Kristersson fick på Alliansens pressträff frågan om varför Stefan Löfven skulle stödja en Alliansregering.

””
Annons

Oklart läge

Rösträkningen pågick fortfarande när Alliansen och Löfven höll sina presskonferenser. Ställningen mellan blocken var oerhört jämn med 144 mandat för det rödgröna blocket och 143 för Alliansen. Slutresultatet väntas sent på onsdagen.

Om Alliansen håller fast vid blockpolitiken, och valresultatet svänger till deras fördel, så är det naturligt att de får försöka bilda regering, anser Löfven. Men då måste de också visa att de kan få igenom en budget.

För att snabba på processen att få en regering på plats har Alliansledarna skrivit brev till riksdagens talman där de begär att riksdagen ska hålla den obligatoriska statsministeromröstningen så snabbt som möjligt efter talmansvalet den 24 september.

I den omröstningen måste Stefan Löfven få stöd av minst 175 röster för att inte få en majoritet emot sig. Det är en ekvation som inte går ihop om de fyra Allianspartierna och Sverigedemokraterna väljer att rösta nej.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons