Annons
Nyheter

Alla hyllar svensken

Det var några år sedan sist - nu gläds Sverige över den nye Nobelpristagaren. Senast en svensk tilldelades Nobelpriset var 2011 då poeten Tomas Tranströmer fick litteraturpriset.(TT)
Publicerad 7 oktober 2015

Senast en svensk tilldelades Nobelpriset var 2011 då poeten Tomas Tranströmer fick litteraturpriset. Senaste gången ett av de naturvetenskapliga priserna gick till en svensk var 2000 då Arvid Carlsson tilldelades priset i medicin eller fysiologi.

Tomas Lindahl disputerade 1967 vid Karolinska Institutet och på KI är man förstås väldigt glada över att han fått priset.

””
Annons

TT: Vad betyder detta för Sverige?

””

TT: Kommer ni på KI att fira detta på något sätt?

””

Även statsminister Stefan Löfven (S) är glad och skickar varma gratulationer till Tomas Lindahl:

"Jag är mycket glad över nyheten att en av de tre pristagarna för Nobelpriset i kemi är från Sverige. Vi är och ska vara en framgångsrik forskningsnation, vilket detta är ett av många tecken på", skriver Löfven i en kommentar till TT.

"Nobelpriset i sig är också något som synliggör de allra främsta vetenskapliga upptäckterna och som i hög grad har satt Sverige på kartan. Det visar också på vikten av internationellt samarbete när det gäller forskning."

Under de drygt 100 år som Nobelpriset delats ut har 30 svenskar, inklusive litteraturpristagaren Nelly Sachs som föddes i Tyskland, belönats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons