Nyheter

Äldre blir rånade på guldkedjor i värmen

I det fina sommarvädret har personrån av guldsmycken ökat i Göteborgsområdet. - Det sker ett antal per dygn och det är alldeles för många, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst.(TT)
Publicerad 12 juli 2018

Under torsdagsförmiddagen ryckte en gärningsman loss ett guldhalsband från en kvinna i 60-årsåldern på Hisingen. Dagen innan rånades en dam, född 1929, på sin halskedja på väg till sitt äldreboende. I båda fallen flydde förövaren snabbt från platsen.

Larm av dessa slag har polisen i region Väst fått motta i mängder under en tid.

””

Klädda för sommar

Om det finns ett samband mellan orsakerna är inte fastlagt. Men troligt är, enligt Stefan Gustafsson, att personer har mindre kläder på sig till följd av årstiden och att smycken därmed blir synligare.

Offren är ofta äldre kvinnor, mellan 70 och 80 procent. I vissa fall har de rånade också haft någon typ av handikapp som exempelvis en rullator. Att målgruppen är överrepresenterad kan också bero på att äldre och kvinnor oftare bär värdefulla halsband.

””

Kontantlösa samhället

En annan orsak kan vara det just nu höga guldpriset. Det är enkelt att omsätta guld på marknaden.

””

På onsdageftermiddagen grep polisen fem personer med hjälp av övervakningskameror. En man i 70-årsåldern hade avryckts sin guldkedja, men tog tillbaka den och kontaktade polis. Nu har fyra personer anhållits, tre tonåringar och en man i 20-årsåldern, misstänkta för grov stöld. En femte var minderårig.

””

Enligt anmälarna beskrivs gärningsmännen i stort sett till hundra procent som unga killar, mellan 15 och 25 år.

Polisen eftersöker hjälp från allmänheten för att kunna klara upp brotten.

TT