Annons
Nyheter

Äldre äter mindre olämpliga läkemedel

Andelen olämpliga läkemedel som skrivs ut till äldre över 80 år har minskat med mer än 15 procentenheter på sex år. Men skillnaden mellan kommunerna är stor. - Det är inte vård på lika villkor, säger läkemedelsrådgivaren Lars-Åke Söderlund.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Socialstyrelsen har en förteckning på läkemedel som kan vara olämpliga för äldre och leda till högre risk för biverkningar.

Fortfarande skrivs många sådana recept ut till åttioplussare. Men mellan 2010 och 2016 har antalet olämpliga läkemedel som skrivs ut i Sverige minskat från 32 procent till 16,4 procent, enligt initiativet Koll på läkemedel.

””
Annons

"Inte vård på lika villkor"

Men avståndet från rikssnittet 16,4 till enskilda kommuner är stort. Störst andel olämpliga läkemedel ges ut i Öckerö med 26,7 procent, och minst i Sorsele med 8,5 procent.

””

Han förklarar att lever och njure, som utsöndrar läkemedel, förändras med åren vilket leder till att läkemedel påverkar äldre och yngre olika. Ett sömnmedel som inte är anpassat kan fortsätta att verka långt inpå nästa dag för en äldre person.

Flera orsaker bakom

Anledningarna till att äldre får fel mediciner kan vara många.

””

Lars-Åke Söderlund vill att äldre ska ställa frågor till sin läkare om varför de förskrivs sin medicin. Koll på läkemedel har ingen nollvision men tycker att kommunerna ska nå samma nivå som Sorsele.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons