Annons
Nyheter

Åklagaren: Viktigast att stoppa terrordåd

Han åtalade tre män för förberedelse till terroristbrott. Två av dem friades - och den dömde 46-åringen kommer att överklaga. Chefsåklagare Per Lindqvist anser dock inte att en fällande dom på alla punkter var det viktigaste, utan att stoppa ett attentat.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Åklagaren Per Lindqvist åtalade sex män - tre för förberedelse till terroristbrott samt terrorfinansiering, tre för "bara" terrorfinansiering. Solna tingsrätts bedömning av ärendet skiljer sig på flera punkter från den han gjort, framgår av domen. Domstolen fäller en man för förberedelse, och fyra för terrorfinansiering.

Gällande de två som friats för förberedelse - en 30-åring och en 39-åring - anser tingsrätten att bevisningen inte varit tillräckligt starkt. Särskilt inte när det gäller den 39-årige mannen.

””
Annons

"Rätt att åtala"

TT: Var det ändå rimligt att åtala 39-åringen?

””

Per Lindqvist säger att det viktiga i ett sådant här ärende är att det inte sker något terroristbrott - inte att vänta för att kanske kunna samla mer bevisning och öka sannolikheten för fällande dom.

””
””

"Ingenting i bevisning"

Advokat Thomas Olsson, som företräder 46-åringen, säger att hans klient kommer att begära prövning i hovrätten.

””

En viktig del av bevisningen mot 46-åringen var att han införskaffat stora mängde kemikalier och fått anvisningar om hur de kan användas som sprängmedel.

””

Advokat Kristofer Stahre företräder den nu friade 39-åringen, och är kritisk till att hans klient ens åtalades:

””

Hans klient kommer att kräva skadestånd från staten för den tid som han har suttit oskyldigt frihetsberövad:

””

Överklagan

Robin Söder företräder den 30-årige man som frias från åtalet om förberedelse till terroristbrott. Mannen fälls däremot för terrorfinansiering och kommer sannolikt att överklaga den delen, enligt advokaten.

””
Annons

Åklagaren vill återkomma med besked om överklagan:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons