Annons
Nyheter

Offret styckades i rum på asylboende i Kalix

Offret mördades och styckades i ett rum på ett asylboende i Kalix. Därefter dumpades likdelarna i Kalixälven. Nu åtalas en 49-årig man för mord och brott mot griftefriden.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Offret, en 39-årig man från Georgien, och den misstänkte gärningsmannen, en asylsökande 49-åring från Ryssland, delade rum på asylboendet i Kalix.

””

Mordet ska enligt åtalet ha skett någon gång mellan den 23 och 24 oktober i fjol. Bara någon dag senare gjorde en hundägare det makabra fyndet av kroppsdelar vid strandpromenaden längs älven i centrala Kalix. Två dagar senare greps och anhölls 49-åringen.

Annons

Högg med yxa

Mordet ska ha skett genom att den åtalade högg en yxa i huvudet på offret. Av den rättsmedicinska undersökningen framgår att det i vart fall varit två slag, med den skarpa sidan av yxan. Styckningen skedde i samma rum. Därefter stoppade 49-åringen kroppsdelarna i sopsäckar och bar dem i omgångar ner till älven, enligt åklagaren.

””

Alla kroppsdelar är inte återfunna.

””

Flyktigt bekanta

Vad som är motivet till mordet är inte helt klarlagt. 49-åringen hävdar att det uppstod en häftig diskussion som utlöste ett agerande från offret som gjorde att han var tvungen att försvara sig med det första han fick tag i, vilket råkade vara yxan.

Men enligt åklagaren motsäger den tekniska utredningen hans uppgifter.

””

De två ska ha känt varandra endast flyktigt sedan de träffats i Stockholm varpå georgiern kom att följa med 49-åringen till det boende han anvisats av Migrationsverket. Offret vistades där olovligen, enligt åklagaren. Det finns enligt henne inget i utredningen som tyder på att fler varit inblandade i dådet.

Begär utvisning

49-åringen sökte asyl i Sverige i april 2018, alltså drygt sex månader innan offret dödades, och åklagaren har begärt honom utvisad.

Uppgifter finns om att mannen tidigare är dömd för ett styckmord i Ryssland.

””
Annons

TT söker 49-åringens advokat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons