GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

10 000 soldater intar Norrbotten

De kommer från Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och USA - 10 000 soldater, stridsfordon och artilleri - för att genomföra den stora militärövningen Northern Wind 19. - Vi får möta en kvalificerad, högteknologisk motståndare, säger övningsledaren Stefan Smedman.(TT)
Publicerad 22 mars 2019

Boende i östra Norrbotten har knappast kunnat missa att försvarsmakten är i full färd med övningen Northern Wind 19. Området för övningen sträcker sig från Boden österut till Haparanda och den finska gränsen, och norrut till en linje norr om Överkalix. Militärövningen är den största som har hållits i Norrbotten sedan 1991.

””

För två år sedan genomfördes Aurora 17 i Mälardalen, Västsverige och delar av Småland. I övningen deltog 19 000 män och kvinnor från samtliga stridskrafter.

Enligt Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norrbottens regemente, I 19, kan man förstå övningarna i ljuset av en nygammal syn på det svenska försvaret.

””

Överste Smedman poängterar att omställningen också ställer krav på den svenska officersutbildningen.

””

Internationell övning

I Northern Wind deltar en brigad från Norrbottens regemente, I 19, som övar tillsammans med en finsk stridsgrupp. Motståndaren består av den norska Brigad Nord, som är förstärkt med elitsoldater från den amerikanska marinkåren och brittiska Royal Marines.

Överste Mats Ludvig leder den svensk-finska brigaden. Han är nöjd med de svenska och finska soldaternas prestationer, men ser ett behov av att modernisera den svenska försvarsmaktens materiel.

””

TT: Det är en ganska lång önskelista?

””

Runt 7 000 av de soldater som deltar i övningen kommer från andra länder än Sverige och syftet är att, som det heter, "öka arméns förmåga att i vintermiljö lösa stridsuppgifter i brigads ram med stöd av underställda utländska förband".

””

För varmt i Norrbotten

Tidpunkten för övningen är vald med omsorg - det är viktigt att säkerställa att försvarsmaktens alla delar kan hantera den svenska vintern. För tillfället råder dock mildväder runt Bottenviken med någon plusgrad i det aktuella området.

””

Det är heller ingen slump att övningen hålls just i sydöstra Norrbotten.

Det här är en av de regioner som har pekats ut som särskilt viktiga att försvara, säger Hesse.

Övningen pågår 18-27 mars och samtidigt övar flygvapnet i ett luftrum som täcker stora delar av Norrbotten.

TT