Annons
Nyheter

Vilse i barnboksdjungeln

Det är inte konstigt om många mor- och farföräldrar känner sig vilsna när barnböcker ska köpas eller läsas för barnbarnen. Astrid Lindgren är inte längre populärast och det som var bra för några decennier sedan fnyser många åt i dag. Vad är det som gäller egentligen?(TT)
Publicerad 3 november 2015

För de flesta stannar barnboksbussen vid tre hållplatser under livet. När man är barn, när man blir förälder och när barnbarnen börjar sova över eller det är dags för julklappar. Om en generation är 25 år säger det sig självt att mycket förändras. Samhället är inte detsamma, familjerna ser i många fall annorlunda ut och det har kommit ny teknik som konkurrerar med pappersböckerna.

Annat konkurrerar

Annons

Många barn- och ungdomsböcker som betraktades som klassiker för 50 år sedan är bortglömda i dag. En del tycker att Astrid Lindgrens böcker om Bullerbyn och Rasmus är falskt idylliserande och andra författares böcker har sorterats bort ur hyllorna med hänvisning till fördomsfullt språk eller förlegad människosyn.

Talar man om trender går det inte att bortse från larmrapporter om att barn läser böcker alltmer sällan, troligtvis för att det finns så mycket annat som konkurrerar. Det finns dock tecken på att det har vänt och klart är att barnboksutgivningen slår rekord, försäljningen ökade förra året med drygt elva procent och för böcker riktade till 9-12-åringar med över 19 procent.

Men hur har innehållet i böckerna förändrats?

””

Den kanske viktigaste förklaringen är bokpriserna August och Alma (priset till Astrid Lindgrens minne), menar hon.

””

Goda värderingar

När det gäller innehållet finns det förstås också trender. Barnböckerna påverkas av samhällsskiftningar precis som vuxenlitteraturen, men kanske inte lika mycket och på samma sätt. Under senare decennier är det uppenbart att populära filmer och tv-serier skapat genrer som inte fanns förut.

””
””

Kan det skapa en rädsla hos författarna för att snubbla över någon gräns?

””

Om frågan ska bollas vidare till en författare, vem är då bättre än Martin Widmark, som med Lasse Majas detektivbyrå och flera andra bokserier för några år sedan puttade ned Astrid Lindgren från förstaplatsen över mest utlånade författaren på svenska bibliotek?

””

Inga fler negerkungar

””

Martin Widmark håller med om att dagens krav på att "skriva rätt" påverkar författarna.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons