Annons
Nyheter

"Vem annars hade kunnat ta hand om detta?"

Nyheten att Svenska Akademien får dela ut årets och förra årets Nobelpris i litteratur möttes av både lättnad och frustration i branschen. Åsikterna går isär om huruvida priset kommer att behålla sin status internationellt. Det beslut som Nobelstiftelsen slutligen meddelade var väntat.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Det beslut som Nobelstiftelsen slutligen meddelade var väntat. Det menar Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts, som tycker det är positivt för förlagen att ett pris nu delas ut.

””

Jonas Axelsson, förläggare på Polaris, understryker litteraturprisets stora betydelse, inte bara för Akademien.

””
Annons

"En bra markering"

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman är dock inte lika positiv. Framför allt är han förvånad över det enligt honom olyckliga beslutet att dela ut två priser.

””

Det hade varit klokare att ställa in 2018 års pris, tycker Wiman.

””

Anne-Françoise Hivert, Nordenkorrespondent för Le Monde, tycker att beslutet att dela ut två pris ger signalen att man vill "sudda ut" allt som har hänt. Jonas Axelsson på Polaris tycker dock att det är positivt att båda priserna ska delas ut, eftersom man på det sättet markerar Nobelprisets stora betydelse.

””
””

Ögonen på sig

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand ser beskedet om ett dubbelt Nobelpris som ett tecken på att krisen inom Svenska Akademien har nått sin slutpunkt.

””

Hur förtroendet för institutionen har påverkats av det senaste årets kris kommer stå klart först i samband med utdelningen av Nobelpriserna i höst, enligt Liljestrand.

””

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius är inne på samma spår och säger att Akademien får räkna med att ha ögonen på sig framöver.

””

"Bara rökridåer"

Bernhard Ellefsen, litteraturkritiker och bokansvarig på den norska tidningen Morgenbladet, beskriver beslutet som "väldigt, väldigt märkligt".

””
Annons

Han upplever dock inte förändringsgreppen som trovärdiga och tycker därför att det är ett dåligt beslut av stiftelsen.

TT: Så du tror att förtroendekrisen finns kvar internationellt?

””

Anne-Françoise Hivert från Le Monde, gissar dock på att priset behåller sin status.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons