Annons
Nyheter

Vårsalongen räknar med publiksuccé

2015 kom det över 90 000 besökare. När nu Vårsalongen flyttar in till centrala Stockholm tror Liljevalchs på nytt publikrekord. De senaste åren har intresset för Vårsalongen vuxit stadigt. 2015 kom 90 537 besökare, vilket var 14 000 fler än 2014.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

De senaste åren har intresset för Vårsalongen vuxit stadigt. 2015 kom 90 537 besökare, vilket var 14 000 fler än 2014.

I år har det anrika utställningsformatet flyttat till det bullrande hjärtat av Stockholm. Då räknar Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs, med att rekordet ryker.

””
Annons

Ljust och fräscht

Sedan gör han en grimas. De tillfälliga lokalerna som ligger högst upp i en byggnad intill köpcentret Gallerian är förvisso samtidsanpassat ljusa och fräscha. Utsikten är dessutom anslående. Men alla dessa människor ska ju ta sig dit också och transporten kommer att ombesörjas med hjälp av två bygghissar.

””

Bakgrunden till den högst tillfälliga pop-up-versionen av Vårsalongen är att den 100-årsjubilerande konsthallen ute på Djurgården ska renoveras. 2017 räknar man med att kunna flytta hem igen.

Delikat balansgång

Årets upplaga av Vårsalongen bjuder på 214 verk som valts ut av en jury bestående av Lena Cronqvist, Berit Lindfeldt och Maria Miesenberger.

””

Alstren är skapade av 114 konstnärer. Den yngsta är 23 år. Äldst är en 99-åring. Måleri är den flitigast representerade uttrycksformen. Publiken kommer också att få se en hel del textil. Ett av de mer häpnadsväckande verken inom området, den handstickade skulpturen "Mikaela", har skapats av Cecilia Pfaff från Ljungby. Antalet arbetstimmar som hon lagt ned är sannolikt svindlande många.

Politisk konst saknas

Flera verk präglas också av en tydlig naivism. Åsa Liljeholm från Järna har bidragit med två varmt vänliga målningar i krita som Mårten Castenfors är mycket förtjust i.

Däremot är foto- och videokonsten närmast helt frånvarande.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons