Annons
Nyheter

Svenska "Billy Elliot" tar form

En 11-årig kille i en engelsk gruvstad tvingas hantera både fördomar och sin nyupptäckta dansglädje i musikalen "Billy Elliot". Nu lär sig sex pojkar steppa, dansa balett och sjunga i rollerna som Billy och Michael i den svenska uppsättningen.(TT)
Publicerad 2 november 2015

Koreografen Miles Hoare från London står framför den enorma spegelväggen på Base 23:s danslokaler i Stockholm och instruerar sex pojkar i åldern 10 till 14 år som ska spela Billy och Michael i den svenska versionen av musikalen "Billy Elliot". Dagens andra repetition av dansnumret "Expressing yourself" ska precis börja.

På engelska, med tydlig brittisk accent, frågar Miles de sex skådespelarna vilka tre saker de bör tänka på i just detta nummer. Grim Lohman räcker upp handen och svarar samtidigt:

””
””
Annons

Coachar varandra

Scenen tillhör Billys bästa vän Michael som älskar att klä sig i sin systers kläder och nu vill han inviga Billy i läppstiftets och rougets rosaskimrande värld. Men Billy är inte lika övertygad. Framför spegeln rör sig huvudrollsinnehavarna efter Roine Söderlundhs koreografi. Dansnumret har inslag av modern dans, balett, humor - och en kullerbytta.

Billy spelas av Jacob Hermansson, Grim Lohman och Oliver Lohk medan rollen som bästa vännen Michael görs av Carl Sjögren, Uno Elger och David Fridholm. Att de delar på arbetsbördan beror på att rollerna är krävande, och för att man ska ha ersättare om någon blir sjuk.

””

Stark berättelse

Berättelsen om den unga Billy som växer upp med sin far, mormor och bror i ett utsatt gruvsamhälle och drömmer om att dansa balett har berört många och musikalen sattes först upp på West End i London och senare på Broadway i New York och i Australien.

För den svenska tolkningen står regissören Ronny Danielsson.

””

Musikalen kommer att utspela sig i ett enda rum som samlar samtliga scener; en gympasal med två våningar och en hiss som tar gruvarbetarna ner under jorden. En slags Roy Andersson-estetik som står för de realistiska inslagen. Den svenska versionen ger större utrymme till drömska sekvenser där musik, dans och sång bryter den gråbleka vardagen genom en bakre vägg.

Kan identifiera sig med Billy

Runt 150 pojkar sökte rollerna som Billy och Michael och nu är det bara sex kvar. Under flera månader har de övat på stepp, jazz, balett, hiphop, akrobatik och sång i "Billy Elliot-skolan" på dansskolan Base 23. Framför dem ligger nu ännu mera dans, manusläsning och repetitioner med den övriga ensemblen där bland andra Marianne Mörck, Åsa Fång och Rasmus Mononen gör de vuxna rollerna.

Killarna har olika erfarenheter och bakgrunder, vissa har aldrig dansat eller ens stått på en scen förut, medan andra är veteraner med produktioner som "Priscilla" och "Evita" på sitt cv. De har också mött fördomar, precis som Billy.

””
””
Annons

"Billy Elliot" får premiär på Malmö Opera den 13 februari nästa år. Ett år senare kommer uppsättningen till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons