Annons
Nyheter

Svensk opera uruppförs - efter över 120 år

Hon var dirigent, körledare och Sveriges första domkyrkoorganist. Elfrida Andrée skrev operan "Fritiofs saga" 1894. Över 120 år senare uruppförs nu verket - med libretto av Selma Lagerlöf. - Det är superspännande, säger dirigenten Marit Strindlund.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

1894 utlystes det en tävling för att få fram en nyskriven opera till invigningen av Kungliga Operan i Stockholm. Kompositören Elfrida Andrée var en av dem som skickade in ett bidrag. Det valdes aldrig ut, det gjorde inget av de inskickade partituren, och operan spelades inte. Men nu sätts den för första gången upp i sin helhet på Göteborgsoperan.

””

År 2013 spelade Wermland Opera ett timslångt utdrag ur operan. När den nu spelas i sin helhet för första gången är det i konsertform.

Annons

Personlig stil

Texten är skriven utifrån Esaias Tegnérs "Frithiofs saga", en gammal vikingasaga som handlar om kärleken mellan bondsonen Frithiof och kungadottern Ingeborg. Klass, heder och ära står i centrum i denna klassiska berättelse om kärlek med förhinder. Tegnér var på modet i 1800-talets Sverige, och Lagerlöf fyllde på med fler kvinnoroller.

””

Operan är skriven i en nationalromantisk tradition, med tvära kast mellan det kraftfulla och det intima, det kantiga och det mjuka. Själv har Marit Strindlund uppfört ett stycke av Elfrida Andrée förut och tycker att musiken är lätt att tycka om.

””

Ingen tradition

Att verket har glömts bort kan delvis bero på att Elfrida Andrée var kvinna. Marit Strindlund vet att Andrée länge försökte få det uppsatt, men att hon mötte stort motstånd. Samtidigt finns ingen tradition alls av att spela svenska operor från den tiden, inte männens heller, påminner Strindlund.

För henne är det här ny mark.

””

Vid andra uruppföranden brukar hon också ha en dialog med kompositören. Nu vilar ansvaret tyngre på henne att tolka och fatta besluten. Men hon gillar utmaningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons