Annons
Nyheter

Spielberg - nörden som skapade filmhistoria

Steven Spielberg är den filmälskande nörden som skapade den moderna blockbustern. I en ny dokumentär berättas om alla hans klassiker - som "ET", "Hajen" och "Schindler's list". Och om hur merparten av hans filmer egentligen handlar om splittringen av hans egen familj.(TT)
Publicerad 6 oktober 2017

Vad kan göra en liten pojke som saknar sin frånvarande far lycklig igen? En utomjording förstås!

När Steven Spielberg skulle skriva manus till "ET" insåg han att det krävdes något som inte var av denna världen för att hela Elliots hjärta efter föräldrarnas skilsmässa.

Annons

I dokumentären "Spielberg" av Susan Lacy, som får premiär på HBO Nordic den 8 oktober, berättas om hur den globalt älskade filmen egentligen kom till som ett sätt för Steven Spielberg att hantera sina egna föräldrars skilsmässa, som var ett oerhört trauma.

Det kom aldrig någon utomjording till den unge Spielberg, däremot hittade han sin tröst och terapi i de rörliga bildernas universum. Tematiken med den upplösta familjen återkommer om och om igen, även om filmerna på ytan handlar om arkeologiska äventyr, konstgjorda dinosaurier eller andra världskrigets fasor.

Modern filmhistoria

Dokumentären "Spielberg" är konventionellt gjord, av så kallad "talking head"-modell med intervjuer med Spielberg själv och gamla kollegor, som Tom Hanks, Drew Barrymore och Oprah Winfrey. Anekdoter från den kaosartade inspelningen av "Hajen" (1975), genomgångar av hans fenomenala kameraåkningar och skildringen av hans vänskap med gänget i "The movie brats": Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian De Palma och George Lucas utgör små karameller i en stor gottepåse av modern filmhistoria.

Trots en speltid på 2,5 timmar känns materialet snuttifierat men den enorma mängden av intervjuer och filmklipp skapar till slut en intressant kör av prominenta röster som sjunger Spielbergs lov.

Framförallt verkar det som att Spielberg, trots all enorm framgång och sin arbetsnarkomani, är en ganska sympatisk typ.

””

Underhållning och tyngd

Enstaka kritiska röster finns också, bland annat de som menar att hans kommersiella stil enbart handlar om tom underhållning och att han "förstörde Hollywood" med sina storfilmer, som kan ses som ett slags startskott på vår tids blockbuster-drivna, tekniktunga filmindustri.

Samtidigt är det att förenkla, och nedvärdera, Spielbergs filmgärning. Däri ryms både ren underhållning, som "Indiana Jones"-serien men också innovativt och intuitivt filmskapande, som i "Jurassic Park". Den på sin tid inflytelserika filmkritikern Pauline Kael har påpekat: "Han känner på sig vad folk vill ha". Skådespelaren Bob Balaban fyller i:

””

Steven Spielberg har också gjort, och fortsätter att göra, filmer med tyngd. "Schindler's list" (1993) beskriver han i "Spielberg" som det mest känslomässigt utmanande han gjort.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons