Annons
Nyheter

Snålt öppethållande på biblioteken

Endast ett av fyra svenska folkbibliotek håller öppet minst 40 timmar i veckan. Det innebär att användare utanför storstadslänen kan få svårt att besöka biblioteken fysiskt, enligt en ny kartläggning från Kungliga biblioteket, KB.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

Endast ett av fyra svenska folkbibliotek håller öppet minst 40 timmar i veckan. Det innebär att användare utanför storstadslänen kan få svårt att besöka biblioteken fysiskt, enligt en ny kartläggning från Kungliga biblioteket, KB.

Enligt undersökningen, som omfattar samtliga 1 118 bibliotek som har öppet varje vecka, är det stor skillnad mellan olika län. Öppettiderna är som mest generösa och restiden som minst i storstadslänen, med Stockholms län i topp. I norr är tillgängligheten sämre. I Norrbotten är den genomsnittliga öppettiden för ett bibliotek 27 timmar per vecka, jämfört med 35 i Stockholm. Norrbotten har dessutom få folkbibliotek i relation till länets stora yta, enligt kartläggningen.

Annons

KB konstaterar att folkbibliotekens uppdrag har skärpts på senare år och att vissa kommuner lägger ner filialer och minskar öppettider för att kunna förbättra kvaliteten på de andra biblioteken. Som en lösning föreslås fler bokbussar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons