Annons
Nyheter

Rodin i skandinaviskt ljus

Auguste Rodin låter kropparna tala: hans skulpturer behöver ingen duva för att visa att det handlar om kärlek. För första gången på 27 år är det dags för en ny svensk utställning med en av konsthistoriens främsta.(TT)
Publicerad 5 oktober 2015

Logistiken har varit utmanande: det handlar om många inlån, ömtåliga och skrymmande gipsskulpturer och kostsamma transporter. Väl på plats i Stockholm har skulpturerna försiktigt dragits uppför trapporna på Konstakademin med hjälp av kälkar.

””

Skandinaviska samlare

Annons

Många av skulpturerna kommer från Musée Rodin i Paris, men utgångspunkten för utställningen har varit de Rodin-samlingar som finns i de nordiska länderna, framförallt Sverige, Finland och Danmark.

””

I slutet av utställningens katalog finns en lista över alla skandinaver som kom i kontakt med Rodin, en imponerande samling där Carl Milles, Anders Zorn och Agnès de Frumerie bara är några namn.

””

Självlärd

Auguste Rodin ses än i dag som banbrytande. Han kom aldrig in på konsthögskola och byggde själv upp sin karriär och sitt namn. Hans naturalistiska syn krockade med den klassiska konstens idealiserade kroppar och en del av hans verk gjorde skandal: de verklighetstrogna skulpturerna var inte konst, menade kritikerna, utan en förolämpning mot den skapande människan.

Just svenska Nationalmuseum i Stockholm hör till dem som inte förstod hans storhet - museet tackade nej till skulpturen "Meditation" som visades på Stockholmsutställningen och erbjöds som gåva, den ansågs för konstig. Men samtida konstnärer slöt upp till Rodins försvar.

””

Utställningen "Rodin" visar ett 50-tal verk och pågår till den 10 januari på Konstakademien i Stockholm, därefter visas den i Helsingfors.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons