Annons
Nyheter

Preppingtrend i höstens böcker

En hotande invasion, cyberattacker och vattenbrist - det finns många möjliga krisscenarier. Preppare försöker förutse dem alla. Nu kommer böckerna om hur man förbereder sig på samhällets eventuella sammanbrott.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Vad skulle du göra om mobiltelefonerna lade av, om bilarna slutade fungera, om vi drabbades av allt längre strömavbrott och hyllorna i affärerna började gapa tomma? I Lars Wilderängs Stjärntrilogi händer allt det och lite till. Böckerna om hur samhället plötsligt bryter samman skildrar också prepparen Filip, som lever i ständig förberedelse för eventuella krissituationer.

””

Nygammal rörelse

Annons

I höst handlar flera böcker om prepping. Företeelsen är långt ifrån ny, påpekar Lars Wilderäng. Förr i tiden var det vanligt att odla, koka sin egen sylt och ha ett lager av mat. Den så kallade survivaliströrelsen somnade dock in efter kalla kriget. Men terrorattacken den 11 september 2001 var ett första uppvaknande till vad många upplevde som en otryggare värld.

””
””

Många rädda

Lars Wilderängs nya bok "Höstsol" har också preppingtema, men i större skala. Det är en säkerhetspolitisk thriller, som han tror kommer att skrämma ännu fler än Stjärntrilogin gjorde. Trilogin bidrog annars till att journalisten Anna-Maria Stawreberg nu skriver boken "Prepping - Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta", som är en introduktion till fenomenet. Under en middag - där en i sällskapet hade läst Wilderäng - diskuterade de strategier vid en eventuell katastrof eller attack mot Stockholm.

””

För Anna-Maria Stawreberg handlar intresset också om en kärlek till naturen och ett intresse för odling och självhushåll. Numera har hon gått en överlevnadskurs och i sitt yrke som journalist har hon intervjuat många preppare.

””

Gemensamt för dem hon pratade med var dock att de först drevs av en stor rädsla.

””

Zombier metafor

Lars Wilderäng skriver spänningslitteratur och sannolikheten att det han skildrar ska inträffa är minimal - särskilt eftersom zombier så småningom blir inblandade. I höst kommer också Herman Geijers "Zombieöverlevnadskalendern 2018: Din sista chans att förbereda dig", vilken ska följas av en bok om zombieapokalypsen. Det är ett internskämt i rörelsen, enligt Wilderäng. Även Anna-Maria Stawreberg har gjort kopplingen:

””

För Anna-Maria Stawreberg handlar riskscenarierna framför allt om en rysk invasion, eller något miljörelaterat. Men vid terrorattacken mot Stockholm upplevde hon också hur snabbt allt kan bli kaotiskt.

””

Socialt sammanhang

Lars Wilderäng tycker dock inte att tre dygn räcker långt. Han nämner solstormar, nanoteknik som bryter samman och krigsrisken som de största hoten. Men många tänker fel, påpekar han. Mat är inte det första man ska skaffa.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons