Annons
Nyheter

Oro för läckor från Nobelpriskommittén

Den nya Nobelpriskommittén möts av kritik. Hur ska Svenska Akademien undvika läckor när de fem externa ledamöterna bara sitter i två år? - Det där är ett stort problem, medger Akademiens ständiga sekreterare Anders Olsson.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Författaren Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som vittnade mot den så kallade kulturprofilen i Dagens Nyheters reportage, väckte säkerhetsfrågan offentligt på tisdagen.

Hon beskriver lösningen med den externa Nobelpriskommittén som "ogenomtänkt och problematisk", särskilt som Svenska Akademien redan tidigare har drabbats av läckor.

Annons

"Är väldigt oklart"

””

De externa ledamöterna är litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, författaren Gun-Britt Sundström samt kritikern och förlagsredaktören Henrik Petersen. Det är den sistnämnde som Elise Karlsson syftar på, Petersen har frilansat som redaktör på Modernista, men har inga uppdrag för förlaget under perioden då han sitter i Nobelpriskommittén.

"Problem kring sekretess"

Ständige sekreteraren Anders Olsson är medveten om riskerna, men menar att det är något Akademien får leva med.

””

TT: Men kan man lita på att människor håller tyst resten av livet, när de bara är kontrakterade för ett par år?

””

"Handlar om integritet"

TT: En synpunkt är också att en av de här personerna i kommittén har kopplingar till ett bokförlag. Är det en extra problematisk fråga?

””

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs en felaktig titel på Henrik Petersen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons